Warsztaty kulinarne WWF Polska

20 lipca 2015

Warsztaty kulinarne WWF Polska

Ostatnio wzięłyśmy udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez WWF Polska. Odbyły się one w lokalu Chwila Moment w Gdyni. Jak wiadomo, WWF jest organizacją, której działania zawsze mają jakąś misję i ogólnie rzecz biorąc dążą do powstrzymania degradacji środowiska naturalnego i stworzenia przyszłości, w której ludzie będą żyli w harmonii z naturą. To konkretne spotkanie poświęcone było rybom.

warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 7

Spotkanie zaczęliśmy od prezentacji na temat zrównoważonego rybołówstwa. Organizacja WWF, w ramach kampanii dot. ratowania zagrożonych gatunków, stworzyła specjalną grafikę (zdjęcie powyżej), która pomaga w podjęciu szybkiej decyzji zakupowych odnośnie ryb.

  • Kolor zielony – Te ryby i owoce morza nie są przełowione, a ich połowy nie wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz i oceanów. Możesz je kupować i jeść ze smakiem.
  • Kolor żółty – Połowy lub hodowla tych gatunków szkodzą środowisku i wpływają negatywnie na różnorodność mórz i oceanów. Ogranicz ich spożycie.
  • Kolor czerwony – Tych ryb i owoców morza nie kupuj! Na skutek nadmiernych połowów grozi im wyginięcie, a ich połowy szkodzą środowisku i wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz i oceanów.

Jak widzicie, każda nasza decyzja wpływa na życie, które cały czas kształtuje się w wodach mórz i oceanów. Nie wiadomo, które gatunki ryb przetrwają kolejne 10 czy 20 lat.

Kolejną częścią warsztatów było gotowanie pod okiem szefa kuchni Sebastiana Gołębiewskiego. Zostaliśmy podzieleni na zespoły i przygotowywaliśmy dania, w których pierwsze skrzypce grały ryby. Nam przypadła potrawa z wędzonego śledzia podanego na dodatkach z warzyw, jajka oraz z zielonym sojonezem.

warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 1p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 2p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 11p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 3p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 15p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 4p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 11 (1)p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 5 warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 16p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 6p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 8p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 9p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 14p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 10p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 12p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 13p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook mix 2p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 17p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook mix 1p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 26p
Poniżej możecie zobaczyć wszystkie dania przygotowane podczas warsztatów. Było pyyysznie!warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 21p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 20p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 22p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 28p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 24p warsztaty kulinarne WWF Chronmy ryby KAKU fashion cook 25p

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym