Tarta na francuskim cieście z łososiem, gruszkami i serem pleśniowym

23 września 2015

Tarta na francuskim cieście z łososiem, gruszkami i serem pleśniowym

Pierwszy dzień jesieni trzeba jakoś uczcić! Z tej okazji przygotowałam wytrawną tartę na francuskim cieście z dodatkiem łososia, gruszek i z sosem serowym. Całość posypałam pieprzem cytrynowym, aby dodać aromatu. Mi ta wersja tarty z gruszkami bardzo przypadła do gustu. Wersję słodką znajdziecie tutaj – Tarta z gruszkami i śliwkami na kremie jogurtowym.

Tarta wytrawna z gruszkami lososiem i serem plesniowym KAKU fashion cook 3p

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 gruszki
  • sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
  • masło (do posmarowania blachy)

Ser pleśniowy i serek mascarpone przełożyć do rondelka, podgrzać i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na wysmarowaną masłem okrągłą blachę do tarty, nakłuć widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać ziarna fasoli, aby obciążyć ciasto. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 8 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć papier oraz fasolę. Na wierzch wylać masę serową, ułożyć pokrojoną w plastry gruszkę, paseczki łososia i posypać pieprzem cytrynowym. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 – 15 minut. Po tym czasie gotować tartę wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.

Bon appétit :)

Tarta wytrawna z gruszkami lososiem i serem plesniowym KAKU fashion cook 4p Tarta wytrawna z gruszkami lososiem i serem plesniowym KAKU fashion cook 2p Tarta wytrawna z gruszkami lososiem i serem plesniowym KAKU fashion cook 5p

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym