Rodzaje opakowań plastikowych

13 maja 2015

Rodzaje opakowań plastikowych

W supermarketach, osiedlowych sklepikach, a nawet na targowiskach większość żywności pakowana jest w plastikowe opakowania, folie i torebki, a woda częściej dostępna jest w butelkach z tworzyw sztucznych niż szklanych. Plastik jest teraz wszędzie i tak naprawdę ciężko jest go całkowicie wyeliminować z życia.

Pojemniki tworzone są z wielu różnych materiałów i niestety, większość z nich nie ma korzystnego wpływu na jedzenie. Na szczęście są też takie, które bez obaw możemy stosować w kuchni. Jak je odróżnić?

Na każdym opakowaniu znajduje się symbol oznaczający typ plastiku, z którego jest wykonane. Aktualnie stosuje się 7 różnych oznaczeń i wyglądają one tak:

Oznaczenia - rodzaje opakowan plastikowych

A co oznaczają? Przygotowałam krótki opis każdego z nich.

1. PET – Politereftalan etylenu

Wykorzystywany jest do produkcji pojemników, opakowań, talerzy jednorazowych itp. oraz butelek na wodę mineralną. Badania wykazały, że PET nie jest do końca bezpieczny, a już na pewno opakowań z niego wytworzonych nie można wykorzystywać ponownie.

Do wody przechowywanej w butelce plastikowej PET mogą przenikać substancje będące pochodnymi ropy naftowej i benzenu oraz substancje przypominające estrogeny (hormony żeńskie) tzw. ksenoestrogeny.

2. HDPE – Polietylen o dużej gęstości

Materiał wykorzystywany do wyrobu pojemników, torebek i folii. Jest twardszy i mniej przezroczysty niż LDPE. Ma wyższą temperaturę topnienia (125 stopni C). Jest bezpieczny i można go używać ponownie.

3. PVC – Polichlorek winylu

Wykorzystywany głównie do produkcji folii spożywczej. Wydziela toksyczne substancje – w wyniku spalania polichlorku winylu wytwarzają się groźne dla zdrowia dioksyny.

4. LDPE – Polietylen o niskiej gęstości

Jest przezroczysty, gładki i miękki. Zachowuje elastyczność w niskich temperaturach (do -60 stopni C). Raczej bezpieczny, ale nie tak jak HDPE oraz PP. 

5. PP – Polipropylen

Wykorzystywany do produkcji słoi, butelek, pojemników, folii, a także do napełnianych na gorąco puszek i wykładzin cystern do mleka. Jest bezpieczny i można go używać ponownie.

6. PS – Polistyren

Polistyren to materiał, z którego produkowany jest styropian. Nie powinien być stosowany do przechowywania żywności, ponieważ wydziela trujące substancje chemiczne. Raczej się tego unika, ale nadal można spotkać się ze styropianowymi opakowaniami lub ich elementami takimi jak przykrywki do kubków na kawę.

7. Inne

Jako inne plastiki przyjmuje się m. in. nylon, szkło akrylowe, poliwęglany, ABS, a więc najbardziej toksyczne i niebezpieczne ze wszystkich materiały. W ich skład może wchodzić bisfenol A (BPA), który ma niszczący wpływ na ludzki układ nerwowy i powoduje wiele chorób (zaburzenia pamięci, depresję, schizofrenię). O bisfenolu w produkcji żywności napiszę osobny wpis, bo to dość kontrowersyjny temat.

Rodzaje plastiku w opakowaniach do zywnosci KAKU fashion cook 2 (1)

Podsumowanie:

  • Ponownie wykorzystuj tylko opakowania oznaczone liczbą 2 (HDPE), 5 (PP) oraz ewentualnie 4 (LDPE).
  • Nie podgrzewaj w mikrofalówkach żywności w opakowaniach oznaczonych liczbą 7 (Inne), a więc tych zawierających bisfenol A. Nie wlewaj do nich gorących płynów, ani nie zmywaj w zmywarce.
  • Opakowania wykorzystuj zgodnie z instrukcją na nim zawartą (o ile taka istnieje).
  • Jeżeli jest taka możliwość używaj szklanych lub papierowych opakowań.

Problem może wydawać się błahy, ale prawda jest taka, że plastik nas zalewa. I niestety, część producentów chcąc obniżyć koszty, decyduje się na używanie tych gorszych jakościowo materiałów. Odbija się to na naszym zdrowiu, bo przecież cały czas jemy żywność przechowywaną w pojemnikach, woreczkach, foliach i na plastikowych tackach. Ciężko jest wyeliminować to zjawisko całkowicie, ale warto być świadomym chociażby tego, co oznaczają symbole na opakowaniach i które pojemniki można wykorzystywać ponownie.

Bibliografia:

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym