Oponki z serem

5
10 lutego 2015

Oponki z serem

Z zewnątrz chrupiące, w środku pulchne. Takie właśnie są oponki, które w okresie karnawału zawsze królują w naszym domu. Każdy, kto chociaż raz spróbował, nie jest w stanie się im oprzeć. Mama, tata, wujek, sąsiad i jego pies tylko czekają aż oponki pojawią się na stole. A potem w magicznych okolicznościach te pyszności znikają…
SKŁADNIKI (ok. 60 sztuk):
  • 700 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu
  • 150 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1/2 l oleju
Wszystkie składniki razem zagnieść. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, należy podsypać trochę mąką. Uformować kulę, porcjami rozwałkowywać na ok. 4 mm i wykrawać oponki. Ja używam szklanki o średnicy 8 cm i kieliszka o średnicy 3 cm. Olej rozgrzać i partiami smażyć oponki aż do uzyskania złotego koloru. Osączać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną można posypać cukrem pudrem.
Bon appétit :)
Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym