Mazurek z migdałami

5
18 kwietnia 2014

Mazurek z migdałami

Mazurek z migdałami poleca się na świąteczny stół! Zdecydowanie nie może go na nim zabraknąć. To tradycyjne wielkanocne ciasto, pyszne, aromatyczne, o delikatnym smaku migdałów. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, więc jeszcze zdążycie go zrobić na tegoroczne Święta. Zainspirowałyśmy się przepisem p. Bożeny Dykiel z książki kucharskiej Moje sekrety kulinarne.
SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia, a następnie ucierać aż zbieleje. Dodać cukier, jajka, mąkę oraz cynamon. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić do uzyskania płaskiej powierzchni. Całość posypać migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, do zarumienienia.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym