Karob – zdrowy zamiennik kakao, czekolady i cukru

3
18 lutego 2015

Karob – zdrowy zamiennik kakao, czekolady i cukru

Karob, zwany też inaczej szarańczynem strąkowym lub ceratonią, to gatunek dziko rosnącego drzewa występującego w regionie śródziemnomorskim. W kuchni występuje głównie pod dwoma postaciami – proszku, który doskonale sprawdza się jako zamiennik kakao, oraz melasy, czyli słodkiego i gęstego syropu z karmelowym posmakiem. Ale zacznijmy od początku…

Historia

Karob ze swoich cennych właściwości znany był już w starożytności. W tamtych czasach stosowano go na wzmocnienie odporności, polepszenie trawienia oraz jako słodką przekąskę. Polecany był również alergikom oraz osobom z nadciśnieniem.

Aktualnie odkryto dużo więcej zalet karobu – może być on pomocny w walce z kaszlem, zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi (np. refluks żołądka), cholesterolem, astmą oraz niedokrwistością.

Ważne informacje na temat karobu:

  • jest produktem naturalnym;
  • zawiera tylko naturalnie występujące cukry;
  • jest bogaty w magnez, fosfor oraz żelazo;
  • nie zawiera alergenów;
  • nie zawiera kofeiny i teobrominy;
  • nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów;
  • jest bogatym źródłem białka
  • zawiera witaminy A, B2, B3, D;
  • uprawiany jest głównie w Grecji, Palestynie, Indiach, Kalifornii, na Sycylii i Cyprze;

Ciekawostka

W strąkach chleba świętojańskiego znajdują się nasiona, a co ciekawe – wszystkie ważą dokładnie 0,2 g! Wiedza ta służyła dawniej do odmierzania porcji lekarstw oraz ważenia złota i kamieni szlachetnych. Z tego wzięła się nazwa karat, czyli 0,2 g.

Zastosowanie w kuchni:

  • zamiennik cukru, czekolady lub kakao;
  • pieczenie ciast, ciasteczek;
  • przygotowywanie słodkich napoi;
  • przygotowywanie deserów, polew itd.

Wartość odżywcza w 100 g produktu (z etykiety):

  • wartość energetyczna 1155 kJ / 275 kcal
  • białko 1,16 g
  • węglowodany 62 g
  • tłuszcz 0,2 g
  • magnez 555 mg (148% RDA*)
  • żelazo 14 mg (100% RDA)
  • fosfor 778 mg (111% RDA)
*RDA – ang. Recommended Dietary Allowances, czyli „zalecane dzienne spożycie”

– strąki chleba świętojańskiego –

Mam nadzieję, że właśnie odkryliście nowy składnik kulinarny :)

Pozdrowienia, Monika :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym