Bûche de Noël, czyli rolada w kształcie pnia drzewa
W tym roku na świątecznym stole zagości u nas nowość w kategorii rolad. Pierwszy raz przygotowałyśmy Bûche de Noël, czyli tradycyjny francuski przysmak. To ciasto w kształcie kłody spożywane jest najczęściej po pasterce. Dokładna data powstania pierwszego przepisu nie jest znana. W regionie Poitou-Charentes zanotowano jego istnienie w XIX wieku, ale ciasto stało się powszechnie znane dopiero w wieku dwudziestym.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu spirytusowego
- cukier puder
Masa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 90 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 8 łyżek kakao
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 4 płaskie łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki spirytusu
Jajka ubijać z cukrem, aż masa będzie puszysta, jasna i po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostanie wgłębienie. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać ocet. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp. 180°C ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na arkusz pergaminu obsypanego cukrem pudrem. Z wierzchu zdjąć papier, na którym piekł się biszkopt i wyrównać brzegi. Zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. W takiej formie zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Mikserem ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i roztopioną, przestudzoną czekoladę.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą i zawinąć ponownie. Z jednej strony odciąć kawałek pod ukosem. Przyłożyć z boku, tworząc rozgałęzienie.
W rondelku rozpuścić masło, dodać kakao, cukier puder i wodę. Dobrze rozmieszać. Po przestygnięciu dodać spirytus. Dekorować roladę, gdy polewa delikatnie zgęstnieje. Grzebieniem do dekorowania lub widelcem zrobić rowki na powierzchni, podobne do kory drzewa. Udekorowaną roladę można przechowywać w lodówce, ale dopiero po całkowitym wystudzeniu polewy.
Bon appétit :)