Zupa toskańska

2
09 stycznia 2013

Zupa toskańska

Wstyd się przyznać, ale dopiero wczoraj ugotowałam pierwszą zupę w moim życiu – począwszy od bulionu drobiowo – warzywnego, poprzez miksowanie i doprawianie, dobrnęłam do samego końca. :) Zaszczyt ten trafił się zupie toskańskiej – włoskiej pomidorówce, gęstej, aromatycznej i niesamowicie smacznej. Do zupy dodałam makaron Międzybrodzki, bardzo szybko się go gotuje i jest naprawdę dobrej jakości (przetestowałam na własnym podniebieniu :D).
SKŁADNIKI:
  • 600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron krajanka Międzybrodzki
  • 150 ml śmietany 30%
  • oliwa
  • 1 łyżka cukru
  • bazylia, pieprz, sól, chili, papryka
Do garnka wlać oliwę. Zeszklić na niej posiekaną cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć. Dodać pomidory i połowę bulionu (jeśli nie wiecie jak go zrobić, a chcielibyście się dowiedzieć, to dajcie znać w komentarzach – przepis pojawi się na blogu). Gotować na małym ogniu przez 10 minut, następnie zmiksować. Dodać pozostały bulion, cukier, doprawić solą, pieprzem, bazylią, chili i papryką do smaku. Dodać śmietankę i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym