Zupa krem z cukinii z bazylią i parmezanem

24 lipca 2017

Zupa krem z cukinii z bazylią i parmezanem

Składniki (4 porcje):
  • 3 cukinie (około 1-1,2 kg)
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • 1/2 szklanki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka posiekanych listków pietruszki
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego, potrzebne będą: 2 marchewki, mały korzeń pietruszki, 1/4 selera, 4 cm pora, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe (lub wcześniej przygotowany bulion)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny
  • ser parmezan lub grana padano (do posypania)
Wykonanie:
  • Przygotowanie bulionu (jeśli masz gotowy bulion to pomiń ten krok): w małym garnku zagotuj 3,5 szklanki wody, wrzuć obrane i pokrojone (mogą być pokrojone na duże kawałki, bo krem będziemy miksować) warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Po zagotowaniu wyjmij ziele angielskie i liście laurowe.
  • W innym garnku (najlepiej o grubym dnie) rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć pokrojony czosnek oraz bazylię, wymieszaj, podsmaż 1 min.
  • Dodaj obraną, pokrojoną w kostkę cukinię, pietruszkę i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu około 20 min, mieszając co jakiś czas.
  • Dolej 3,5 szklanki bulionu warzywnego wraz z warzywami (bez ziela i liści laurowych), zagotuj, przykryj i gotuj jeszcze 20 min.
  • Zblenduj na gładko, dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
  • Gotowy krem posyp startym serem (najlepiej parmezanem lub grana padano) i udekoruj świeżymi listkami bazylii.
  • Gotowe, smacznego! :)

zupa-krem-z-cukinii-z-bazylia-i-parmezanem-przepis-kaku-fashion-cook1 zupa-krem-z-cukinii-z-bazylia-i-parmezanem-przepis-kaku-fashion-cook2

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym