Zielona herbata. Jak wpływa na nasz organizm?

26 lutego 2016

Zielona herbata. Jak wpływa na nasz organizm?

Zielona herbata – z czego powstaje?

Zielona herbata to napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej. Jej łacińska nazwa to Camellia sinensis. Pierwszy człon nazwy pochodzi on zlatynizowanego nazwiska Georga Kamela (ur. 1661, zm. 1706) – botanika, który miał istotny wkład w rozwój nauki. Drugi człon, sinensis, oznacza po prostu chiński.

Pola zielonej herbaty uprawa Boseong - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 5
Uprawa zielonej herbaty w Boseong, Korea Południowa

Herbata chińska występuje głównie pod postacią krzaków lub małych drzewek, często tworząc olbrzymie plantacje. Obecnie jest rośliną szeroko rozpowszechnioną w uprawie. Wyróżnia się dwie główne odmiany:

  • Camellia sinensis var. assamica  – herbata assamska
  • Camellia sinensis var. sinensis – odmiana typowa

Czy wiesz, że… herbata zielona i np. herbata czarna robione z tych samych liści? Różni je tylko sposób przyrządzania. (O rodzajach herbaty i o różnicach między nimi napiszę osobny post.)

Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu odbywa się proces suszenia, dlatego jest delikatniejsza w smaku od czarnych herbat oraz zachowuje więcej cennych składników.

Pola zielonej herbaty uprawa zbieraczka - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 6 Suszenie zielonej herbaty uprawa - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 2

Skład zielonej herbaty

  • garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość
  • kofeina (teina)
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
  • witaminy (A, B1, B2 ,C, E, K)
  • olejki eteryczne

Jak wyglada zielona herbata liscie - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 7

Właściwości zielonej herbaty

Picie kilku filiżanek zielonej herbaty każdego dnia może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie.

  • Ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
  • Polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu, co obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów mózgu.
  • Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i rozjaśnia umysł dzięki obecności teiny. Pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, ale jest dłuższe.
  • Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Służy w profilaktyce nowotworowej – niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować rozwój związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych.
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
  • Ma działanie antyseptyczne, ponieważ garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie. Wspomaga leczenie chorób infekcyjnych (grypa, przeziębienie, biegunka, stany zapalne śluzówki jamy ustnej).
  • Ma działania antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
  • Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.

Pola zielonej herbaty uprawa - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 4

Jak parzyć zieloną herbatę?

Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C (w zależności od rodzaju herbaty). Parzyć ją najlepiej 3-4 minuty. Dobrze zaparzona zielona herbata ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.

Te same liście można zaparzać nawet 3 razy. Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco – zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco – pomaga radzić sobie z napięciami i stresem.

Czy wiesz, że… według chińskiego rytuału „mycia zielonej herbaty” tzw. „sicz ha” pierwsze parzenie zielonej herbaty powinno się od razu wylać?

Jak parzyc zielona herbate - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 4

Na zdrowie!

Pola zielonej herbaty uprawa Deulbat - dlaczego warta ja pic KAKU fashion cook 6

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym