Zdrowe śniadanie #5 / Placki z ricottą i owocami

2
25 sierpnia 2014

Zdrowe śniadanie #5 / Placki z ricottą i owocami

W ostatnim wpisie podałyśmy nasz przepis na dobry dzień. Poruszyłyśmy w nim m. in. temat śniadania i okazało się, że nie wyobrażamy sobie wyjścia bez niego z domu. Obiecałyśmy Wam również przepis na nasz nowy śniadaniowy przysmak. Są to placuszki z ricottą podawane z owocami. Tym razem wybrałyśmy winogrona, borówki amerykańskie oraz nektarynki. Uwielbiamy takie (pyszne) poranki!
SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 250 g ricotty
  • olej
  • kiść winogron
  • borówki amerykańskie
  • nektarynki
Ricottę oraz żółtka umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać maślankę, cukier i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać na nią ciasto. Smażyć z obu stron, do zarumienienia. Podawać z ulubionymi owocami. Można również posypać je cukrem pudrem lub polać jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem itd.

Bon appétit :)

Będzie nam bardzo miło jak dołączycie do nas na facebook’u! :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym