Zdrowe śniadanie #4 / Domowe crunchy z orzechami i suszonymi owocami

14
10 listopada 2013

Zdrowe śniadanie #4 / Domowe crunchy z orzechami i suszonymi owocami

Wiele razy pisałam, że uwielbiam musli i crunchy, w szczególności na śniadanie. W sklepach dostępnych jest wiele mieszanek, jednak odkąd czytam etykiety staram się ich nie kupować, ponieważ zawierają dużo cukrów lub innych substancji słodzących. Co w tym wypadku robię? Możliwości są dwie: o jednej pisałam w tym poście, a drugim sposobem jest zrobienie crunchy w domu. To nic skomplikowanego, a dzięki temu nasz posiłek będzie o wiele zdrowszy :)

SKŁADNIKI:

  • 500 g płatków owsianych
  • orzechy nerkowca
  • orzechy laskowe
  • suszone morele
  • suszone śliwki
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
 
Orzechy i suszone owoce posiekać drobno (ich ilość zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań), wymieszać z płatkami owsianymi, dodać sok pomarańczowy oraz miód (umownie 4 łyżki, ale chodzi o to, żeby mieszanka się w miarę „skleiła”, no i zależy czy wolicie bardziej czy mniej słodką). Wszystko razem dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 150 °C około 35-40 minut: 15 min z nawiewem, wymieszać, kolejne 15 min z nawiewem, wymieszać, 10 min bez nawiewu. Należy pilnować, żeby crunchy się nie przypaliło i zbyt nie wysuszyło, ale też żeby nie było zbyt mokre.
 
Bon appétit :)
Zapraszamy na nasz profil na Facebook’u, gdzie na bieżąco wrzucamy najnowsze przepisy.
Za każde „Lubię to!” bardzo dziękujemy! :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym