Zdrowe śniadanie #2 / Kanapki

7
05 września 2013

Zdrowe śniadanie #2 / Kanapki

 To kolejny post z cyklu Zdrowe śniadanie (poprzedni możecie przeczytać tutaj). Jeżeli rano macie wolną chwilę, polecam Wam przygotowanie kanapek – bogatych w witaminy, konkretnych, sycących a przy tym bardzo zdrowych. Mam kilka propozycji co do kompozycji i doboru składników, jednak każdy z Was może stworzyć co tylko zechce. Ważne, żeby używać warzyw, kiełków, bakalii, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm i pełnoziarnistego lub żytniego chleba.
KANAPKA #1
chleb pełnoziarnisty razowy
wędzona pierś z kurczaka
kiełki rzodkiewki
posiekane orzechy włoskie
masło
KIEŁKI RZODKIEWKI zawierają dużo witaminy C, dzięki czemu podnoszą odporność organizmu oraz oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Samo zdrowie!
 
 
KANAPKA #2
chleb pełnoziarnisty razowy
twaróg chudy
papryka czerwona
oliwki zielone z papryką
masło

TWARÓG CHUDY stanowi bogate źródło wysoce przyswajalnego białka, czyli podstawowej substancji budulcowej, niezbędnych aminokwasów, biorących udział w tworzeniu nowych komórek, oraz wysokiej jakości składników mineralnych – magnezu, potasu, cynku oraz witamin –  A, D i B. 100 gramów chudego twarogu dostarcza organizmowi 85- 100 kalorii, 20 gramów białka, 4 gramy węglowodanów oraz 1- 2 gramy tłuszczu, co przy jednej porcji na kanapkę oznacza 15 kalorii, 3 gramy białka i pół grama węglowodanów. 

Mam dla Was również dwie propozycje kanapek na wesoło – dla dzieci, na  jesienną chandrę, żeby kogoś zaskoczyć lub rozweselić  :)
KANAPKA #3
chleb żytni
kiełki rzodkiewki
natka pietruszki
pomidor
masło
NATKA PIETRUSZKI zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki – apiol i mirystycyna – to środki dezynfekujące i moczopędne. Poprawia trawienie, odtruwa organizm i łagodzi nerwobóle. Ponadto doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Obfituje też w kwas foliowy -170 µg, a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
 
 
KANAPKA #4
chleb żytni
wędzona pierś kurczaka
oliwki zielone
natka pietruszki
masło
OLIWKI ZIELONE zawierają wiele cennych składników, dzięki którym zapobiegają miażdżycy, nowotworom i chronią przed alergiami  – m.in. związki polifenolowe, które są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników oraz działanie ochronne i odmładzające. Wartościowym składnikiem oliwek jest też błonnik, który sprzyja pracy jelit oraz związki mineralne – potas, magnez i wapń. W oliwkach znajdziemy też witaminy młodości – prowitaminę A, mającą dobroczynny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci, a także na nasz wzrok, oraz witaminę E zwalczającą wolne rodniki.
 
 
JEDZMY ZDROWO!
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • jejku jakie piękne te Wasze kanapki :) ! aż zgłodniałam :)

  • dobre kanapki dla niejadka:) albo faceta, który woli na sniadanie jajka na bekonie bla bla, podczas gdy kobieta je tylko jogurt:P

  • Ładnie wyszło! Zwłaszcza ta z mordką zwierzaczka :P aż się uśmiechnąłem :)

  • mniam mniam, śliczne kanapki!

    zapraszam na mini serniczek!

  • Super kanapki! :)

  • jeny, jakie piękne! aż chce się jeść :)
    z krówką (czy co to tam jest ;p) najbardziej apetyczna :>

    http://my-fashioncity.blogspot.com/

  • Świetne pomysły na kanapki ;)