Wysokobiałkowe pierogi z soczewicą

8
11 września 2014

Wysokobiałkowe pierogi z soczewicą

Wykorzystujecie soczewicę w swojej kuchni? Ja muszę przyznać, że gdyby nie mama, to cały czas bym nie doceniała wysokiej wartości odżywczej, która jest zawarta w tych małych ziarenkach. Gotowana ma w swoim składzie cenne składniki – takie jak np. białko, kwas foliowy, witaminy B1 i B6, żelazo, cynk, potas itd. Dzięki błonnikowi świetnie wpływa na obniżenie cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Soczewica daje uczucie sytości, a jej ziarna są beztłuszczowe. Dzisiaj zachęcam do wykorzystywania jej jako farsz do pierogów. W połączeniu z grzybami i kapustą można uzyskać naprawdę pyszną i zdrową potrawę.

SKŁADNIKI (na około 60 pierogów):
 
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • około 2,5 szklanki cieplej wody
  • płaska łyżeczka soli
Farsz:
  • 300 g soczewicy
  • 300 g kapusty włoskiej
  • 20 g grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
 
Soczewice, kapustę i grzyby ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Następnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wszystkie składniki zmielić, dodać masło i doprawić do smaku.
 
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić zagłębienie, stopniowo wlewać wodę i zagniatać, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i (np. szklanką) wykrawać kółka. Na każde nałożyć około łyżeczkę farszu i dobrze zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Porcjami wkładać pierogi, po ich wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze około 2 minuty. Polecam podawać okraszone cebulką lub skwarkami.

Bon appétit :) 

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • nigdy takich nie jadłam, kiedyś muszę zrobić :D

  • Pychotka :)

  • Anonymous

    Przydałyby sie fotki, jak robicie każde danie krok po kroku.

    • Myślałyśmy o tym, ale to nie jest takie łatwe. Nasza kuchnia niestety nie jest zbyt „jasna” i ciężko się tam fotografuje, ale zobaczymy co da się zrobić. :)

  • Przepis zapisuję:) Powiedźcie mi jeszcze co to znaczy cienko? bo ja w życiu tylko raz robiłam sama pierogi i to z mąki żytniej.

  • Nawet lepsze, niż ruskie ;))