Wiosenny jajeczny tatar

11
02 kwietnia 2014

Wiosenny jajeczny tatar

Kwieciem rozpoczynam od przepisu na jajeczny tatar. Niezwykły, domowy i aromatyczny, z cebulką oraz ogórkiem kiszonym, wzbogacony smakiem suszonych pomidorów. Jest świetny jako sałatka i pasta na kanapki. Tym postem zaczynam również serię wielkanocnych przepisów, w końcu Święta tuż, tuż… :)

SKŁADNIKI:
  • 2 jaja
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli
  • 4 pomidory suszone
  • kromka chleba żytniego
  • szczypiorek (do dekoracji)
  • majonez
  • sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody), obrać, ostudzić i oddzielić białko od żółtka. Ogórka, cebulę, szczypiorek oraz pomidory pokroić w drobną kostkę. W szklance (można użyć również ringu) ułożyć warstwami – posiekane białko, ogórka, łyżeczkę majonezu, posiekane żółtko, łyżeczkę majonezu, suszone pomidory, cebulkę. Wszystko przykryć kołem wyciętym z kromki chleba. Całość odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie szklankę postawić do góry nogami na talerzu i powoli podnieść, tak aby tatar z niej wyszedł. Posypać solą i opcjonalnie pieprzem oraz udekorować szczypiorkiem.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • powiem Ci, że wygląda szalowo. WOW

  • Wygląda to pięknie, a do tego jest zdrowe! czego chcieć więcej? :))))

  • Anonymous

    A gdzie inspiracja?

    • Jaka inspiracja? Zawsze, jeżeli korzystam z jakiegoś przepisu, to umieszczam o tym informację. W tym przypadku nie był to przepis inspirowany. :)

    • Anonymous

      http://paletasmaku.blogspot.com/2013/04/tatar-z-jajka.html Przepis identyczny, te same składniki i nazwa

    • Po 1. Pierwszy raz widzę tego bloga na oczy.
      Po 2. Przepis wymyśliłam na potrzeby konkursu. Wrzuciłam składniki do szklanki i wyszło. A ogórek i cebula to chyba dość popularne produkty? Zresztą myślę, że niejedna osoba robiła już coś takiego, więc nie rozumiem tych zarzutów.
      Po 3. Jak chcesz mi zwracać uwagę to miej odwagę się podpisać.

      Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości,
      pozdrawiam :)

    • Anonymous

      Każdy tak się tłumaczy :) Te same składniki, ta sama wersja podania, ta sama nazwa. Raczej zbyt dużo, jak na zbieg okoliczności… Pozdrawiam, Joasia

    • Nie wiem czy zauważyłaś, ale jeżeli inspiruje się jakimś przepisem to piszę o tym w opisie dania.
      Gdybym chciała to też bym doszukała się w innych przepisach podobieństwa do moich, bo np. szarlotka ma taką samą nazwę, a banany są w czekoladzie. Nie popadajmy w paranoję.

      Pozdrawiam.

  • Anonymous

    Szarlotka to dość popularne ciasto nie sądzisz? Tatar jajeczny raczej nie. Inspirację moze i podajesz, ale to był przepis na konkurs, jak podkreśliłaś, czyli wiadomo, że się nie przyznasz. Zainspirowałas sie i tyle.

    • Konkurs nie ma nic do rzeczy. Takich pomysłów jest w sieci pełno – na zagranicznych stronach szczególnie, sprawdziłam. Skoro ktoś mógł to wymyślić, to ja również. To się nazywa KREATYWNOŚĆ :) Bo idąc za Twoim tokiem myślenia, to Paleta Smaku też powinna się od kogoś „zainspirować” bo przecież niemożliwością jest wymyślenie czegoś takiego. A jestem na 99% przekonana, że przepis jest ich, tak samo jak ten jest mój. Gdyby było inaczej – podpisałabym.

      Dyskusję uważam za zakończoną.