Wiosenna sałatka z kurczakiem i awokado

2
07 marca 2014

Wiosenna sałatka z kurczakiem i awokado

Wiosna ewidentnie do nas zawitała i lepiej, żeby już nigdzie nie odchodziła. Poranne promienie słońca wzbudzają we mnie ukryte pokłady energii. Nie chce mi się siedzieć w domu, a niedługo wznowie bieganie, które rozpoczęłam przed nadejściem zimy. Mam też ochotę na więcej owoców i warzyw, więc jem je teraz nałogowo. Jedną z moich propozycji na wykorzystanie warzyw jest wiosenna, zielona sałatka z kurczakiem, awokado, ogórkiem oraz orzechami włoskimi – szybka w przygotowaniu i po prostu pyszna.

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • awokado
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • mała główka sałaty lodowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12%
  • oliwa
  • cukier, sól, pieprz, papryka ostra, chili
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, ostrej papryki oraz odrobiny chili. Odstawić na trochę, aby mięso się zamarynowało. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Liście sałaty umyć i porwać na małe kawałki. Ogórka pokroić w półplasterki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W miseczkach lub salaterkach układać sałatę, mięso, ogórki oraz awokado. Polać sosem ze śmietany z odrobiną cukru, soli oraz pieprzu i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym