Wielkanocny chlebek z bakaliami

5
17 kwietnia 2014

Wielkanocny chlebek z bakaliami

Dzisiaj nie będę się za bardzo produkować ze wstępem, bo jestem w trakcie świątecznych przygotowań, a czas leci jak szalony. Przed Wami  przepis na chlebek z bakaliami, idealny na Wielkanoc. Jest najlepszy w ciągu 24 godzin od upieczenia. Wtedy jest bardzo miękki i delikatny. Polecam jeść z masłem. :)

SKŁADNIKI:
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wrzącej wody
  • 200 g suszonych owoców (morele, ananasy, rodzynki, śliwki itp.)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skóra otarta z połowy cytryny
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, masło i zagniatać do momentu, aż powstanie delikatna kruszonka. Do ciasta dodać cukier, suszone owoce, skórkę z cytryny i wymieszać. Dodać gotowe drożdże i wrzącą wodę. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Dobrze wyrobić. Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby zaznaczyć krzyż na chlebie, należy rozrobić łyżkę mąki z odrobiną wody, aż postanie gęsta pasta i nałożyć ją na ciasto, na kształt krzyża. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35 – 40 minut. Po ostudzeniu można delikatnie poprawić krzyż mąką lub cukrem pudrem.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym