Wielkanocny chlebek z bakaliami
Dzisiaj nie będę się za bardzo produkować ze wstępem, bo jestem w trakcie świątecznych przygotowań, a czas leci jak szalony. Przed Wami przepis na chlebek z bakaliami, idealny na Wielkanoc. Jest najlepszy w ciągu 24 godzin od upieczenia. Wtedy jest bardzo miękki i delikatny. Polecam jeść z masłem. :)
- 450 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 125 ml mleka
- 125 ml wrzącej wody
- 200 g suszonych owoców (morele, ananasy, rodzynki, śliwki itp.)
- 1/2 łyżeczki soli
- skóra otarta z połowy cytryny
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, masło i zagniatać do momentu, aż powstanie delikatna kruszonka. Do ciasta dodać cukier, suszone owoce, skórkę z cytryny i wymieszać. Dodać gotowe drożdże i wrzącą wodę. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Dobrze wyrobić. Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby zaznaczyć krzyż na chlebie, należy rozrobić łyżkę mąki z odrobiną wody, aż postanie gęsta pasta i nałożyć ją na ciasto, na kształt krzyża. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35 – 40 minut. Po ostudzeniu można delikatnie poprawić krzyż mąką lub cukrem pudrem.
Bon appétit :)