Warsztaty koktajlowe Metaxa & Coctail Bar Max

4
14 grudnia 2014

Warsztaty koktajlowe Metaxa & Coctail Bar Max

8. grudnia gościłyśmy na warsztatach koktajlowych organizowanych przez Coctail Bar Max w Sopocie oraz na degustacji Metaxy, która była sponsorem całego wydarzenia. Dowiedziałyśmy się wielu nowych rzeczy, poznałyśmy historię tego trunku i uczyłyśmy się przygotowywać oraz dekorować koktajle. Ale zacznijmy od początku…

Historia Metaxy sięga 1888 r., kiedy to grecki kupiec Spiros Metaxa opracował na nią recepturę. Można powiedzieć, że trunek ten składa się z trzech komponentów, których miałyśmy okazję spróbować podczas degustacji.
  • Pierwszym składnikiem jest blend (mieszanka) destylatów winnych otrzymywany z trzech gatunków winogron: Sataviano, Sultanina i Black Corinth, który przez kilka – kilkanaście lat leżakuje w beczkach robionych z francuskiego dębu Limousin. Czas leżakowania określany jest w zależności od rangi trunku – na rynku dostępna jest Metaxa 3, 5, 7 i 12-gwiazdkowa oraz edycje specjalne.
  • Drugim składnikiem są sezonowe wina muskatowe z wysp Samos i Lemnos. Są bardzo słodkie, o lekkim posmaku rodzynek i miodu.
  • Trzeci komponent to mieszanka ekstraktu z ziół oraz płatków róż (tzw. secret bouquet/secret garden), tworzona przez mnichów. Receptura oraz dokładna zawartość maceratu nie jest podawana do wiadomości publicznej.
Łączeniem składników zajmuje się Master Blend – Mistrz Metaxy Costas Raptis, od którego zależy jej ostateczny smak. Odpowiada on za dobranie odpowiednich proporcji, smak, zapach, konsystencję oraz cały proces powstawania trunku. Później alkohol rozlewany jest do beczek i zaczyna proces leżakowania w temp. 6 st. C, który trwa minimum 6 miesięcy. Następnie Metaxa jest butelkowana i trafia na sklepowe półki.

Jako podstawowy drink producent proponuje połączenie Metaxy i toniku z odrobiną lodu oraz kawałkiem pomarańczy. Próbowałyśmy i chętnie powtórzymy to w domu. :)

Ciekawostka: Jeżeli macie w domu Metaxę 12-gwiazdkową (czyli taką, której destylaty winne leżakowały minimum 12 lat), to spróbujcie zjeść do niej kawałek gorzkiej czekolady. Pychota!

Podczas spotkania historię Metaxy przedstawił nam Piotr Wesołowski, brand development manager Remy Cointreau. Dziękujemy!

No dobrze, była teoria, to teraz czas na praktykę! W drugiej części spotkania uczyłyśmy się przygotowywać owocowe koktajle alkoholowe na bazie Metaxy oraz je dekorować. Coctail Bar Max słynie z przepięknych drinków. Co więcej – w lokalu nie ma karty! Każdy napój przygotowywany jest indywidualnie i dopasowywany do potrzeb klienta. Dla przykładu: przychodzę i mówię, że lubię słodko – kwaśne smaki i mam ochotę na mango, a dalej to już barman kombinuje, żeby mi smakowało. Oni się raczej nie mylą, uwierzcie mi. :) A do tego tak pięknie dekorują!
W trakcie warsztatów każda z nas przygotowała po dwa koktajle: jeden z wylosowanego przepisu, a drugi według własnej fantazji. Dodatkowym wyzwaniem było zrobienie własnych dekoracji. Pomagała nam w tym niezastąpiona ekipa baru – Kinga i Cichy, dziękujemy za cierpliwość! Poniżej możecie zobaczyć nasze dzieła. :)

Uwielbiam(y) takie eventy!

Monika :*

* Wpis jest przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym