Tartaletki z rukolą, pomidorami i serem feta

4
11 stycznia 2014

Tartaletki z rukolą, pomidorami i serem feta

Tartaletki to bardzo praktyczna, sycąca przekąska. Dużym ułatwieniem w podawaniu tego dania jest fakt, że przygotowuje się je w oddzielnych mini-formach do tart, więc każdemu można podać jego porcję, nie bawiąc się w krojenie i nakładanie. Dzisiejsza propozycja to tartaletki z rukolą, pomidorami i serem feta. Świetnie smakują z sosem śmietanowo – majonezowym lub czosnkowym.

SKŁADNIKI:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g rukoli
  • 2 pomidory świeże
  • 1 opakowanie sera feta (270 g)
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką masę, uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na min. pół godziny.
Nadzienie: Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę.
Całość: Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykrawać koła o średnicy trochę większej od średnicy form do tartaletek oraz cienkie paseczki. Ciasto układać w naczyniach i naciągać na bok, następnie nakłuć widelcem. Na każdą tartaletkę nałożyć rukolę, ser feta i pomidory. Posypać bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć cienkie paseczki ciasta. Gotowe tartaletki ułożyć na blachę do pieczenia i piec przez około 15  minut w temperaturze 150°C.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym