Tarta z gruszkami i śliwkami na kremie jogurtowym

18 września 2015

Tarta z gruszkami i śliwkami na kremie jogurtowym

Sezon na gruszki i śliwki w pełni, więc obecnie te owoce  królują w naszym domu. Uwielbiam zjadać je na surowo, ale są także świetnym dodatkiem do ciast. Z mojej miłości do tart i połączenia tych owoców powstał pyszny deser. Robiąc krem, zamiast śmietanki lub serka mascarpone, użyłam jogurtu. Dzięki temu tarta jest mniej kaloryczna.

Tarta z kremem z gruszkami i sliwkami KAKU fashion cook 4p

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła (posiekanego)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru

Wierzch:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2 gruszki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Składniki na krem dobrze wymieszać. Śliwki przekroić wzdłuż na pół, pozbawić pestek. Gruszki pokroić na krążki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec około 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 10 minut do zarumienienia. W tym czasie cynamon wymieszać z cukrem i obtaczać w tym połówki śliwek. Wyjąć ciasto, wylać krem i ułożyć owoce. Zapiekać ok. 25-30 minut aż do zgęstnienia kremu.

Bon appétit :)

Tarta z kremem z gruszkami i sliwkami KAKU fashion cook 3p Tarta z kremem z gruszkami i sliwkami KAKU fashion cook 1p

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym