Tarta czekoladowo – bananowa

5
02 sierpnia 2012

Tarta czekoladowo – bananowa

Pierwszy wpis, pierwszy przepis. Na początek kuchnia, ale następny post związany będzie z modą. Chcemy, aby ten blog był połączeniem naszych dwóch pasji. Zaczynamy od pysznej tarty. Kruchy spód, czekoladowy mus, banany i wierzch ukoronowany przyrumienionymi płatkami migdałów. Połączenie idealne. Tego smaku nie da się opisać, musicie sami spróbować. A więc.. wałki w ruch i do dzieła!

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • zimna woda

Nadzienie:

  • 3 banany
  • 120 ml słodkiej śmietanki
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 16 g masła
  • 25 g migdałów w płatkach

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę, wstawić do lodówki na około 30 minut, następnie rozwałkować.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Formę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto. Lekko docisnąć boki, całość nakłuć widelcem. Piec ok. 15 minut, aż będzie delikatnie złote.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, wlać śmietankę, całość podgrzać. Dodać czekoladę połamaną na kawałki i lekko ją rozpuścić. Zdjąć rondelek z ognia i dokładnie mieszać, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

Masę wylać na podpieczone ciasto, ułożyć banany pokrojone w plasterki i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po upływie tego czasu posypać po wierzchu migdałami i piec jeszcze około 7 minut, aż migdały się przyrumienią.

 
Bon appétit :)

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Magda

    Mniaaaam :D Z miłą chęcią spróbuję to upiec :)

  • O, jak pysznie. Chciałabym kawałek :)

  • Anonymous

    a ile tej wody do ciasta trzeba dodać?

    wygląda pysznie!
    powodzenia w prowadzeniu bloga!

    • Trzeba dodać około 1/4 szklanki. Jeżeli będzie za dużo, należy dosypywać po trochu mąki, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.

      Dziękuję i pozdrawiam,
      Martyna :)

  • świetny przepis! trzeba wypróbowac! :)