Tarta cebulowa na lekko razowym spodzie

3
26 marca 2014

Tarta cebulowa na lekko razowym spodzie

Cebula to warzywo wielozadaniowe. Używam jej podczas przyrządzania przeróżnych dań i nie wyobrażam sobie jej nieobecności w domowych zbiorach. Nadaje się do zup, sałatek, marynowania mięsa, czy okraszania pierogów i ziemniaków. Kto z nas nie pił syropu z cebuli na przeziębienie… No i w lecie pomidor z cebulką smakuje najlepiej! Nie da się ukryć, że jest jej dużo w moim menu, a ostatnio zrobiłam nawet tartę z cebulowym farszem. Tarta jest na lekko razowym spodzie, a do nadzienia dodatkowo użyłam przepysznej rukoli. To dla mnie nowy smak, ale bardzo się polubiliśmy. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 4 cebule czerwone duże
  • 100 g rukoli
  • sól, pieprz, cukier
  • olej roślinny
Ciasto: Mąkę pszenną oraz żytnią razową przesiać do miski, dodać posiekane masło, jajko, szczyptę soli i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Farsz: Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Na koniec dodać umytą rukolę, chwilę podsmażyć, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty i dokładnie docisnąć. Na ciasto nałożyć farsz. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec około 15 – 20 minut do zarumienienia się ciasta. Podawać posypane świeżą rukolą.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Wygląda smacznie, uwielbiam tarty.

  • Uwielbiam rukolę :) Pokochałam ją rok temu :) Zazwyczaj robię tartę z gotowego spodu, ale spróbuję tego przepisu.

  • Smacznie wygląda !