Szwedzka Kladdkaka

18 listopada 2012

Szwedzka Kladdkaka

Dzisiaj na blogu gość prosto ze Szwecji – czekoladowa Kladdkaka, idealna na jesień. Ciasto szybkie w przygotowaniu, ekonomiczne i niezbyt wymyślne, ale za to bardzo dobre. Z założenia chrupiące z zewnątrz i gliniaste w środku (podobne do brownies). Nie zauważycie, kiedy zniknie ze stołu ;)
SKŁADNIKI:
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 225 g cukru
  • 125 g masła
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, sztywną masę (najlepiej mikserem). Dodać kakao i przesianą mąkę, cały czas miksować. Następnie wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec około 25-30 minut, w temperaturze 150°C. Pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem wnętrze ciasta – z wierzchu powinno być chrupiące, wewnątrz lekko mokre.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym