Szarlotka sypana z papierówkami

25 sierpnia 2015

Szarlotka sypana z papierówkami

Papierówki to dla mnie kwintesencja smaku jabłek. Pewnie dlatego, że od małego zajadałam się nimi na wsi. Ta odmiana jabłek jest trudno dostępna do kupienia w mieście, więc za każdym razem gdy jest okazja moja rodzina przywozi papierówki od Babci. Rosną tam dziko, naturalnie i bardzo obficie. Nie wiem czy wiecie, ale jest to jedna z odmian preferowanych w polskim programie rolnośrodowiskowym mającym na celu ochronę zagrożonych zasobów genetycznych. Samo zdrowie! Zapraszam na prostą w wykonaniu szarlotkę z papierówkami w roli głównej.

Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 4p

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (można użyć też ksylitolu lub stewii)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g, z zamrażalnika)
  • 1,5 kg jabłek (użyłam papierówek)
  • cynamon, kardamon (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, dodać kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnej miski, następnie przyprawić ok. 1 łyżeczką cynamonu i kardamonu. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki posmarować masłem.

Na spód wysypać 1 szklankę suchych składników, wyrównać. Następnie warstwowo nałożyć połowę startych jabłek, 1 szklankę suchych składników, resztę jabłek i na wierzch resztę suchych składników. Masło wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na wiórki na wierzch ciasta.

Piec* w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 60 minut. W tym czasie masło oraz sok z jabłek zespolą całość i wyjdzie pachnące, smaczne ciasto :)

* Podczas pieczenia z blachy może wyciekać nadmiar soku. Polecam włożyć płaską blachę do piekarnika piętro niżej.

Bon appétit :)

Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 3p Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 5p Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 2p

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym