Supełki cukrowe

11
10 kwietnia 2013

Supełki cukrowe

Czasem można zapomnieć o zdrowym odżywianiu czy diecie i sprawić sobie mały poczęstunek. Ja często mam ochotę na coś słodkiego lub niezdrowego, ale nie ograniczam się – żyje się tylko raz, więc nie żałuję sobie przyjemności. :) Nie oznacza to oczywiście, że zaniedbuje siebie. Właśnie zaczynam przygotowania do cieplejszych dni. Chcę trochę obudzić ciało do życia po zimie i mam nadzieję, że zbyt szybko nie zniechęcę się do ćwiczeń… :D Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na supełki cukrowe – pyszne, puszyste i okropnie wciągające. Inspirowałam się przepisem z Kolekcji dobrej kuchni.
SKŁADNIKI:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki rumu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej
W misce utrzeć masło z cukrem, jajkami i solą na jednolitą masę. Mieszając dodać rum, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować do grubości 0,5 cm i pociąć na paski o wymiarach ok. 20 cm x 2 cm. Każdy pasek zawiązać. W garnku rozgrzać olej do temp. około 175°C. Do tłuszczu wrzucać supełki i smażyć na złotobrązowy kolor około 5 minut. Po usmażeniu najlepiej odłożyć je na pergamin, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym