Sezamki domowe

7
20 grudnia 2013

Sezamki domowe

Sezamki to przysmak mojego dzieciństwa. Niestety nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić je w domu. Te ze sklepu były idealne w smaku i konsystencji, więc nie było mi do tego spieszno. Ostatnio jednak postanowiłam sprawdzić czy uda stworzyć się coś podobnego własnoręcznie. Domowe sezamki wyszły bardzo dobre i podobne w smaku do tych sklepowych. Przepis podpatrzyłam u Book Me A Cookie – jest niesamowity.

SKŁADNIKI:
  • 210 g sezamu naturalnego
  • 210 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu płynnego
Sezam: Suchą patelnię rozgrzać, wysypać na nią sezam i podprażyć do momentu aż zmieni kolor na złoty. Mieszać co jakiś czas, by sezam się nie przypalił.
Karmel: W garnku przygotować cukier z wodą i postawić na małym ogniu. Gotować do momentu aż całość się skarmelizuje, czyli zmieni kolor na brązowy, a na wierzchu powstanie delikatna skorupka. Uwaga – podczas gotowania NIE MIESZAĆ!, bo powstaną grudki. Następnie do gotowej już masy dodać miód i wymieszać.
Całość: Sezam wsypać do karmelu i zamieszać. Całość szybko wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim i rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm. Gdy masa trochę przestygnie odkleić papier i pokroić.
 
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym