Sernik od serca

4
09 grudnia 2012

Sernik od serca

Do Walentynek jeszcze sporo czasu, ale gdy ma się obok bliskie osoby, to nie trzeba czekać na ten dzień. Ja uwielbiam rozpieszczać moich najbliższych :) Postawiłam na klasyczne smaki i upiekłam sernik z orzeźwiającym musem truskawkowym, który delikatnie przełamuje słodycz ciasta.
SKŁADNIKI

Sernik:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 15 dag masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • rodzynki wedle uznania
  • 5 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy
Mus:
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać żółtka i dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć i oprószyć mąką, aby nie opadły na spód sernika. Dodać resztę składników i miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Od truskawek oberwać szypułki (jeśli mamy mrożone, to należy rozmrozić). Dodać cukier puder i wszytko razem zmiksować. Sernik polewać musem tuż przed podaniem.

Bon appétit :)
Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym