Sałatka z kulkami z koziego sera

3
26 czerwca 2014

Sałatka z kulkami z koziego sera

Tak jak obiecałam, wstawiam przepis na sałatkę, którą przygotowałam na warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Oleofarm. Robiłam ją „na szybko”, więc ciężko jest mi podać konkretne gramatury i ilości produktów, ale myślę, że każdy da radę ją zrobić. Poza tym wierzę w umiejętności czytelników bloga, na pewno sobie poradzicie! Sałatka jest aromatyczna i pięknie się prezentuje na stole, a wszystko dzięki kulkom z koziego sera. :)
SKŁADNIKI (1 porcja)
Sałatka:
  • 2 garście rukoli
  • 1 garść sałaty radicchio (czerwonej cykorii)
  • kiść winogron różowych
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • mała kostka koziego sera
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 4 łyżki startego parmezanu
Dressing:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka wody mineralnej
  • odrobina miodu
  • sól
  • pieprz
Na talerzu układać kolejno: 1 garść rukoli porwanej na kawałki, 1 garść radicchio, połowę winogron pokrojonych w części, 2 pokrojone plastry szynki prosciutto. Następnie dodać resztę rukoli, winogron, prosciutto, ser kozi w kulkach (należy samemu zrobić z niego kulki) i posypać pestkami dyni oraz startym parmezanem. Całość polać dressingiem z oliwy, musztardy i wody z odrobiną miodu, solą i pieprzem (przyprawić według uznania).

Bon appétit :)

Miłego dnia, Monika :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • zjadłabym :)

    zapraszam na muffinki!

  • nooo :)

  • PYCHA!! Dziewczyny uwielbiam wasze pomysły!

    pozdrawiam i zapraszam na serię wpisów „Z Podróży”
    Ola