Roladki z kurczaka z żurawiną i serem camembert
Żurawina w tym roku podbiła moje serce. Bez opamiętania piję herbatę z żurawiną i koktajl żurawinowo-bananowy. W domu zrobiliśmy też nalewkę żurawinową, która niesamowicie rozgrzewa w zimowe wieczory. Ostatnio próbowałam użyć tych owoców do przygotowania wytrawnej potrawy. Zrobiłam roladki z piersi kurczaka faszerowane konfiturą z żurawiny i serem camembert. Rozpływają się w ustach, spróbujcie :)
SKŁADNIKI (około 8 roladek):
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 200 g żurawiny świeżej
- 140 g sera camembert
- ½ łyżeczki kolendry
- mąka pszenna
- cukier
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie żurawiny: Żurawinę włożyć do garnka, dodać pół szklanki cukru, roztartą w moździerzu kolendrę i gotować do uzyskania gęstej konfitury. Jeżeli żurawina jest nadal kwaśna to dodać cukru i jeszcze chwilę gotować. Całość należy co chwilę mieszać, żeby się nie przypaliła.
Roladki: Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić i rozbić tak, żeby można było zwinąć roladkę. Przyprawić pieprzem i solą z każdej strony. Na mięso nakładać żurawinę oraz pokrojony ser camembert. Następnie zawijać. Jeżeli roladki rozchodzą się po bokach, to można spiąć je wykałaczkami. Obtaczać w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zarumienienia, co jakiś czas przewracając.
Bon appétit :)