Roladki z cukinii z serem, suszonymi pomidorami i rukolą

3
14 lutego 2014

Roladki z cukinii z serem, suszonymi pomidorami i rukolą

Dzisiejszy przepis może nie jest Walentynkowy, ale za to doskonale sprawdzi się na poczęstunek lub przystawkę do kolacji. Mam wrażenie, że w Polsce cukinia ciągle jest mało znana i używana. Ja ją uwielbiam i zachęcam Was do wprowadzenia jej do diety, ponieważ jest warzywem zdrowotnym, niskokalorycznym oraz lekkostrawnym. Oprócz tego jest cennym źródłem takich pierwiastków jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, oraz witamin B1, B2, PP i C. Zapraszam na roladki! :)
przekąska

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia
  • 5 pomidorów suszonych
  • kostka sera (ilość sera w zależności od upodobań)
  • rukola
  • chili w proszku
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • + wykałaczki
Cukinię umyć i obrać po dwóch stronach (zostawić trochę skórki po bokach). Następnie pokroić ją w długie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć plastry cukinii i posypać odrobiną chili, pieprzu oraz soli. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Na tak przyrządzone plastry cukinii kłaść paski sera, pomidorów suszonych, listki rukoli, zawijać i spinać wykałaczką. Gotowe!
Bon appétit :)
przekąska
przekąska
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym