Roladki drożdżowe z szynką, serem i suszonymi pomidorami

6
02 stycznia 2014

Roladki drożdżowe z szynką, serem i suszonymi pomidorami

Przystawki i szybkie przekąski świetnie sprawdzają się podczas każdej imprezy. Zbliża się czas karnawału, więc pora stworzyć menu, które zadowoli podniebienia naszych gości. W poprzednim wpisie proponowałyśmy klasyczne amerykańskie donaty, dzisiaj zapraszamy na wytrawne roladki z szynką, serem i suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 10 plasterków szynki
  • 10 plasterków sera
  • 8 pomidorów suszonych (użyłam pomidorów z asortymentu BadaPak)
  • keczup
  • zioła prowansalskie
Ciasto: Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować cienko na kształt prostokąta.
Nadzienie: Ciasto posmarować keczupem i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie położyć plastry szynki, sera i pokrojone pomidory suszone. Całość zawinąć tak jak roladę. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temp. 180 °C.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • mmm pysznie wygląda:)

    • i bardzo prosto się robi :)

  • wygląda bardzo apetycznie :)

  • mniam:)

  • bez czekania na wyrastanie? fajne! :)

    • Tak, bo uściślając jest to ciasto drożdżowo-kruche :)