Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

4
06 maja 2014

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Pieczona rolada z indyka to pomysł nie tylko na pyszny obiad. Można ją wykorzystać również jako domową wędlinę (polecam!). Nadzienie jest bardzo aromatyczne, przygotowane z suszonych pomidorów, cebuli, czosnku oraz mozzarelli. U mnie ta rolada królowała na świątecznym stole, ale myślę, że sprawdzi się też podczas innych spotkań rodzinnych i nie tylko.
SKŁADNIKI:
  • 1 duża pierś z indyka
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula biała
  • 150 g sera mozzarella w kostce
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa z oliwek
Mięso: Pierś z indyka umyć, osuszyć. Polędwicę odciąć i odłożyć do farszu. Mięso położyć na desce, rozciąć na cieńszy płat i rozbić delikatnie, żeby nie powstały dziury. Najlepiej, aby z mięsa powstał prostokąt, ale nie jest to łatwe do zrobienia. Też miałam z tym małe problemy – ostatecznie się udało, ale zrobiłam dwie mniejsze rolady, więc ten sposób również możecie wykorzystać. Jedną stronę piersi posmarować sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem oraz papryką (słodką lub ostrą) do smaku.
Farsz: Cebulę, pomidory suszone, polędwiczkę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do pojemnika, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oliwy i lekko zblendować (w moim farszu widoczne były poszczególne składniki, ale można również zrobić pastę).
Na płat mięsa na środek nałożyć farsz. Roladę zawinąć dość ciasno i związać bawełnianą nitką. Końce spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie podsmażyć roladę z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, podlać szklanką wody i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia można przykryć mięso folią aluminiową lub od początku piec je w rękawie foliowym, aby nie było zbyt suche.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Mniam;)

  • wygląda przepysznie :) będę musiała zrobić :)

  • Jak ja uwielbiam takie smakołyki :)

  • pychotka!

    serdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)