Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym

2
31 grudnia 2014

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym

To już ostatni wpis w tym roku! Dziękujemy Wam, że spędziliście ten rok z nami :) W styczniu czeka nas dużo zmian. Życzymy Wam Szczęśliwego Nowego Roku i zapraszamy na przepyszną i szybką w przygotowaniu roladę szpinakową. Udanej zabawy sylwestrowej!
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ok. 450 g
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach ok. 100 – 150 g
  • 2 opakowania serka twarożkowego śmietankowego ok. 2 x 150 g
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Szpinak włożyć do garnka, podgrzać i rozmrozić. Dodać żółtka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Gdy szpinak ostygnie delikatnie wyjąć go z blachy, położyć do góry nogami i powoli oderwać papier. Szpinak położyć z powrotem na papierze, na nim rozsmarować serek śmietankowy (można go też dodatkowo posypać koperkiem) i rozłożyć plastry łososia. Całość zawinąć jak roladę, owinąć w papier i włożyć do lodówki. Gotową roladę podawać pokrojoną w plastry.

Bon appétit :) 

Szczęśliwego Nowego Roku! :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • mmm ostatnio taką jadłam na sylwestra w lokalu i zastanawiałam się jak to zrobić a ty patrze u Was przepis :) Zaraz będę robić :)

    • No to akurat trafiłyśmy z przepisem.
      Mamy nadzieję, że smakowało :)