Rogale drożdżowe z powidłami na wodzie

23 marca 2015

Rogale drożdżowe z powidłami na wodzie

Dzisiaj przepis na rogale drożdżowe na wodzie, przez niektórych nazywane „topielcami”. Podczas pieczenia pachną obłędnie, a z gorącym kakao i owocami tworzą idealny deser. Moje rogaliki są z powidłami śliwkowymi, ale można je nadziewać dowolnie. Jak kto woli :)

SKŁADNIKI:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g drożdży świeżych
  • 10 łyżek mleka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe (lub inne, według upodobań)
Drożdże rozrobić z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mleka. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać masło (w temp. pokojowej), szczyptę soli oraz resztę cukru i mleka. Do tego wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do foliowego worka i wrzucić do miski z zimną wodą (tak, aby ciasto było zanurzone). Gdy ciasto wypłynie, wyjąć je z wody i worka, podzielić na części i cienko rozwałkować – najlepiej na kształt koła i kroić w trójkąty (jak pizzę). Na każdy kawałek nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Bon appétit :) 

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym