Precle klasyczne

7
15 stycznia 2014

Precle klasyczne

Kojarzą mi się z Bawarią i piwnym szaleństwem na Oktoberfest. Są świetną przekąską podczas długich wieczorów spędzonych w towarzystwie złocistego trunku. Mowa oczywiście o klasycznych preclach. Na pierwszy ogień u mnie poszły precle w wersji miękkiej, przede mną jeszcze próba stworzenia precli twardych. To również kolejna propozycja, mniej kolorowa i szalona, na karnawałowe przyjęcie i spotkanie ze znajomymi.
precle bawarskie do piwa
SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 rozkłócone jajko (do posmarowania)
  • 4 łyżki sody oczyszczonej i 2 l wody (do gotowania)
  • sezam i sól zwykła lub morska (do posypania)
Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami wody, mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać wodę, gotowy rozczyn z drożdży, sól i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagnieść raz jeszcze i podzielić na 10-12 kawałków. Z każdego uformować pasek o długości około 40 cm, następnie zawinąć na kształt precla.
W garnku zagotować wodę i dodać sodę. Do wrzątku wrzucać precle pojedynczo, gotować 30 sekund, następnie wyjąć i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Precle posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać sezamem i solą zwykłą lub morską. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez około 8-10 minut.
Bon appétit :)
precle bawarskie do piwa
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym