Popękane ciasteczka czekoladowe

2
05 października 2012

Popękane ciasteczka czekoladowe

Przepis dla wszystkich lubiących słodycze. Ciasteczka są mocno czekoladowe, bo w składzie jest intensywna, gorzkiej czekolady. Smakiem trochę przypominają przepyszne brownies. Obsypane cukrem pudrem, na stole wyglądają niezwykle efektownie :) Inspirowane przepisem ze strony MniamMniam.

SKŁADNIKI:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 225 g gorzkiej czekolady 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 110 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • szczypta soli
  • cukier puder (do obtoczenia)
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić. Uważać, żeby masa się nie przypaliła – najlepiej cały czas mieszać. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii i masę czekoladową (gdy już trochę wystygnie). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy i dokładnie wymieszać (najprościej robić to wszystko w malakserze). Powstała masa powinna się dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc lub dobre kilka godzin – później będzie łatwiej ją nabierać i formować ;)
Gdy ciasto się schłodzi, wyjąc z lodówki, nabierać na łyżeczkę i formować małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego). Następnie wszystkie dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec w temperaturze 165°C, około 11-13 minut – nie więcej, bo ciastka staną się twarde i wyschną za bardzo.
Gdy pieczemy pierwszą partię, najlepiej resztę ciasta schować do lodówki – ułatwi to formowanie kulek i sprawi, że ciastka nam się nie rozpłyną podczas pieczenia.
 
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Jeju jak te ciasteczka apetycznie wyglądają! Muszę kiedyś spróbować takie zrobić jak będę miała mniej wykładów :)
    Pozdrawiam!

  • Są cudowne, aż mam ochotę je zrobić! ;)