Płatki owsiane – dlaczego warto włączyć je do menu?

28 lipca 2015

Płatki owsiane – dlaczego warto włączyć je do menu?

Płatki owsiane są bardzo znane, ale wciąż niedoceniane. Niestety większości ludzi kojarzą się głównie z owsianką, a można przygotować z nich naprawdę różnorodne i smaczne potrawy. Dodatkowo są bardzo zdrowe – zawierają wiele niezbędnych składników wspomagających funkcjonowanie organizmu. Warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić do niego nowe, lżejsze posiłki. Czas zaprzyjaźnić się z płatkami i na własnej skórze zbadać ich magiczne właściwości!

przepis-placki-z-twarogu-i-warzyw-kaku-fashion-cook
Placki z twarogu z warzywami i płatkami owsianymi

Warto wiedzieć, że surowe płatki owsiane nie zawierają soli, co sprawia, że nie zatrzymują wody w organizmie. Natomiast są bogate w potas, wapń, magnez, żelazo oraz mangan.  Potas odpowiedzialny jest za dobrą koncentrację i prawidłową pracę mięśni, wapń wzmacnia kości, magnez aktywuje enzymy niezbędne do funkcjonowania organizmu, żelazo wspomaga wątrobę, jest bardzo ważne w trakcie ciąży i przeciwdziała niedokrwistości, natomiast mangan zapobiega osteoporozie oraz chroni przed zapaleniem stawów. Stanowi też tarczę obronną organizmu przed wolnymi rodnikami, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i poprawia stan skóry. Warto dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku. Owies ma go przykładowo 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki. Cynk ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, prawidłowe działanie zmysłów, stan skóry i gojenie się ran. Ponadto pomaga utrzymać odpowiednią ilość witaminy E w organizmie. Ciekawostką jest, że wpływa na wydzielanie endorfiny, czyli hormonu szczęścia.

Płatki owsiane są również cennym źródłem witamin takich jak B1, B2, PP i E. Witamina B1 reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca, pobudza apetyt oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Witamina B2 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wytwarzaniu hormonów, a także hamuje rozwój depresji. Witamina PP utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego oraz rozszerza naczynia krwionośne. Witamina E skutecznie działa na zmarszczki redukując ich ilość, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zapobiega zaćmie. Wielkim plusem jest spora zawartość błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który występuje w ilości 1,9 g na 100 g płatków. W porównaniu z innymi zbożami jest to dość wysoka wartość. Obniża on poziom złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Warto wiedzieć, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza dwukrotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

ciasto-z-platkami-owsianymi-3-kaku-fashion-cook
Ciasto z wiśniami i płatkami owsianymi

Skoro już wiecie ile dobra kryje się w płatkach owsianych, chciałybyśmy zainspirować Was do korzystania z nich na co dzień. Poniżej znajdziecie przepisy, w których je wykorzystałyśmy:

Zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw jakie daje nam natura i wprowadzenia płatków owsianych do codziennego menu. Na zdrowie!

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym