Placki z twarogu z płatkami owsianymi i warzywami

2
28 kwietnia 2014

Placki z twarogu z płatkami owsianymi i warzywami

Jeżeli macie ochotę na coś zdrowego, to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Te placki podbiły moje serce. Lubię urozmaicać swój jadłospis i wszystkich do tego namawiam! Placki zrobione są z twarogu oraz warzyw i płatków owsianych. Do środka zazwyczaj dodaję płatki górskie, natomiast całość obtaczam w płatkach błyskawicznych – świetnie zastępują bułkę tartą.
SKŁADNIKI:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jaja
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • bułka tarta lub drobne płatki owsiane (do obtoczenia)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Do miski włożyć twaróg, pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, posiekany szczypiorek, płatki owsiane oraz wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub ręką. Doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe krążki o grubości około 1 cm, następnie obtaczać je w bułce tartej lub drobnych płatkach owsianych. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki do zarumienienia. Gotowe!
Bon appétit :)

Poniżej znajdziecie inne przepisy, w których również wykorzystałyśmy płatki owsiane:

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • kurcze całkiem fajny przepis :) muszę wypróbować :)

  • ale one ślicznie wyglądaja!

    zapraszam na proste ciasto! jabłkowe! :)