Placki z cukinii

11
04 października 2013

Placki z cukinii

Od dawna szukałam idealnego pomysłu na wykorzystanie cukinii. Ostatnio dostałam cukinie prosto z ogródka (dziękuję!), poeksperymentowałam z Mamą w kuchni i wyszły… placki cukiniowe. Dodałyśmy trochę ziemniaków, cebuli dymki i podawałyśmy z kwaśną śmietaną. Ciężko jest mi napisać konkretny przepis na to danie, bo najlepiej dodawać składniki wg własnych upodobań (np. więcej ziemniaków, mniej cebuli itd.). Mam jednak nadzieję, że się Wam spodoba :)
SKŁADNIKI:
  • 2 małe cukinie
  • 1kg ziemniaków
  • 3 cebule dymki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana
  • olej
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do miski. Z cukinią zrobić to samo (nie trzeba jej obierać, o ile jest młoda i ma cienką skórkę), dodać do ziemniaków. Całość posolić i odstawić na 20 minut, żeby odeszła woda. Po tym czasie odcisnąć, dodać posiekaną cebulę i popieprzyć. Dodać mąkę – tyle, żeby masa nie była zbyt lejąca. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Podawać z kwaśną śmietaną posypaną mieloną papryką i szczypiorkiem.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym