Placki cukiniowe (bez ziemniaków)

06 listopada 2015

Placki cukiniowe (bez ziemniaków)

Cukinię uwielbiam całym serduszkiem. Nie odkładają się w niej metale ciężkie i jest dobra przy odkwaszaniu organizmu. Im młodsza, tym lepsza. Ostatnio moje podniebienie podbiły placki z cukinii, które są bardzo lekkie, aromatyczne i pożywne.

Aromatyczne placki z cukinii KAKU fashion cook 4sp

SKŁADNIKI:
• 2 średniej wielkości cukinie
• pęczek szczypiorku
• 3 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki pieprzu
• oliwa z oliwek

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, wymieszać i zostawić w misce na ok. 20 minut, aby cukinia puściła sok. W tym czasie posiekać szczypiorek i czosnek. Dobrze rozmieszać jajko z mąką (do uzyskania gładkiej masy). Cukinie odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżeczką nakładać porcje i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Placki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać z kwaśną śmietaną.

Bon appétit :)

Aromatyczne placki z cukinii KAKU fashion cook 1sp

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym