Pizza wegańska z zielonym pesto

3
13 maja 2014

Pizza wegańska z zielonym pesto

Na wstępie zaznaczam, że nie jestem weganką ani wegetarianką, ale czasem po prostu porywam się na zrobienie takich potraw. :) Ta pizza jest inna niż wszystkie i pewnie nie każdemu będzie smakować, ale dla mnie jest wyjątkowa. Szpinakowe pesto z lekką nutą orzechów, sezamu i suszonych pomidorów to świetna odskocznia od klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. Polecam również z serem na wierzchu.

SKŁADNIKI (1 pizza)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 125 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Pesto:

  • 150 g szpinaku baby w liściach
  • 50 g bazylii w liściach
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz.

Na wierzch:

  • 3 pieczarki
  • 20 oliwek zielonych
  • 5 pomidorów suszonych
  • 3 łyżki sezamu
Drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, wyrobić raz jeszcze, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie blenderem zmiksować wszystkie składniki na pesto do momentu aż powstanie gładka pasta. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pieczarki, oliwki i pomidory pokroić.
Ciasto rozwałkować cienko na papierze do pieczenia posypanym mąką. Posmarować pesto i ułożyć warzywa. Posypać sezamem. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym