Penne w sosie śmietanowym z boczkiem, pieczarkami i cebulą

5
04 sierpnia 2013

Penne w sosie śmietanowym z boczkiem, pieczarkami i cebulą

Jeżeli szukacie pomysłu na szybki i dobry obiad to polecam Wam ten przepis. Aromatyczny makaron w sosie śmietanowym z boczkiem, pieczarkami i cebulą to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Jeśli uwielbiacie makarony tak samo jak ja to z pewnością je pokochacie :)
SKŁADNIKI:
  • 1 op. makaronu penne
  • 300 g śmietany 30%
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 małe cebule
  • 6 średnich pieczarek
  • starty ser
  • sól, pieprz, ostra papryka
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i dodać na patelnię. Gdy wszystko będzie już zarumienione i lekko zmięknie, wlać śmietanę. Poczekać aż się zagotuje, popieprzyć, doprawić ostrą papryką i ewentualnie dosolić (z solą należy uważać – czasami boczek sam w sobie jest już bardzo słony). W czasie robienia sosu ugotować makaron według informacji na opakowaniu. Gotowy makaron połączyć z sosem. Podawać ze startym serem.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym