Pasta aromatica!

1
16 września 2012

Pasta aromatica!

Dzisiejszy przepis został przywieziony prosto z Królestwa Makaronu ;) Kuchnia włoska od zawsze była jedną z moich ulubionych. Przedstawiam Wam jeden z najprostszych sposobów na danie makaronowe – pyszne, niezwykle aromatyczne i tanie. Ja je uwielbiam, a Wy… sprawdźcie sami! ;)
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie makaronu (ja użyłam jajecznego makaronu z pomidorami i szpinakiem)
  • 4 cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 7 ząbków czosnku (moje były dość małe)
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól, cukier
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Lekko posypać solą i cukrem. W tym czasie wstawić wodę (osoloną) i ugotować makaron. Gdy cebula będzie już miękka, wycisnąć czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i dolać oliwy, gdyby było jej za mało. Po chwili wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki i potrzymać około 4-5 minut na ogniu. Makaron odlać, zahartować zimną wodą i wszystko razem wymieszać. Posypać parmezanem. Gotowe!
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Anonymous

    Wygląda apetycznie!