Paprykowa pasta twarogowa z olejem lnianym według Dr Budwig

03 sierpnia 2015

Paprykowa pasta twarogowa z olejem lnianym według Dr Budwig

Terapia dr Budwig opiera się na dostarczaniu do organizmu kwasów Omega-3, dzięki którym komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. Więcej na temat tej metody napiszę w osobnym wpisie, ale już teraz zdradzę Wam przepis na paprykową pastę twarogową z olejem lnianym, która jest filarem tej diety. Przygotowanie jej trwa dosłownie 5 minut, a ma ona zbawienny wpływ na zdrowie. Bardzo ważne jest spożywanie oleju lnianego z twarogiem, gdyż te produkty uzupełniają się wzajemnie uruchomiając korzystne procesy biochemiczne. W tej postaci olej lniany jest bardzo dobrze przyswajalny, wchłania się go wielokrotnie więcej niż podczas normalnego spożycia.

Pasta paprykowa z olejem lnianym i twarogiem dr Budwig KAKU fashion cook 3p

SKŁADNIKI:

  • 250 g twarogu białego chudego (ewentualnie półtłustego)
  • 5 – 6 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • ok. 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka miodu lub cukru (opcjonalnie)
  • szczypta soli, pieprz

Twaróg przełożyć do miski, rozdrobnić. Dodać olej lniany i zblendować, aż składniki się połączą. Następnie dodawać pokrojoną na części paprykę, po kilka kawałków. Za każdym razem blendować i sprawdzać czy pasta ma odpowiednią konsystencję (ma być kremowa). Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, dodać więcej papryki. Jeżeli pasta staje się rzadka, wodnista, nie należy dodawać już więcej papryki :) Całość delikatnie przyprawić pieprzem, dodać szczyptę soli i miód/cukier, jeżeli komuś przeszkadza lekko gorzki smak oleju. Dokładnie wymieszać i gotowe!

Bon appétit :)

Pasta paprykowa z olejem lnianym i twarogiem dr Budwig KAKU fashion cook 2p Pasta paprykowa z olejem lnianym i twarogiem dr Budwig KAKU fashion cook 1p

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym