Papryka zapiekana po meksykańsku

4
05 marca 2014

Papryka zapiekana po meksykańsku

Pieczona papryka gościła już chyba w każdym domu. To ciekawy i sycący sposób na wykorzystanie tego warzywa – wystarczy dodać ryż i mięso mielone, aby otrzymać porządne danie. Dotychczas do zapiekania używałam zwykłej czerwonej papryki, tym razem jednak zobaczyłam w warzywniaku apetyczne papryczki pepperoni i po prostu musiałam je wykorzystać. Do nadzienia dodałam kukurydzę oraz czosnek. Nie przepadam za czerwoną fasolą, ale jak ktoś lubi to można ją dodać, w końcu ma być po meksykańsku.

SKŁADNIKI (10 sztuk):
  • 5 papryk pepperoni
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 torebka ryżu białego (100 g)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • olej rzepakowy Beskidzki
  • pieprz, sól, chili w proszku
W garnku ugotować ryż „al dente” i odcedzić. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać mięso i smażyć do przyrumienienia. Do mięsa dodać ryż, odcedzoną kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do farszu dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i chili do smaku. Podsmażyć około 3 – 5 minut.
Papryki umyć i przeciąć wzdłuż. Układać na blaszce i nakładać farsz. Całość zalać około 2 szklankami wody z 2 łyżkami oleju. Przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 30 minut, następne zdjąć folię i piec 10 – 15 minut, do przyrumienia.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym