Olej lniany – bogactwo kwasów omega-3

20 sierpnia 2015

Olej lniany – bogactwo kwasów omega-3

Źle się stanie jeśli zignorujesz cenne kwasy omega-3, bo to między innymi one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich dobrym źródłem jest wciąż mało znany olej lniany. Co w nim takiego niezwykłego? Posłuchaj…

Łacińska nazwa oleju lnianego – linum, w tłumaczeniu oznacza najpożyteczniejszy. Mahatma Gandhi, jeden z twórców współczesnej państwowości indyjskiej i propagator pacyfizmu, powiedział kiedyś:

„Gdzie nasiona lnu staną się jednym z podstawowych pokarmów, tam zapanuje zdrowie.”

Len roślina KAKU fashion cook 1

Historia lnu

Len jest najprawdopodobniej jedną z pierwszych roślin uprawnych. Pierwszą znaną lnianą tkaninę utkano ok. 9000 lat temu w górskich rejonach Indii. Len uprawiano w Chinach, w strefie śródziemnomorskiej, na Zakaukaziu, a także w starożytnej Mezopotamii. Na początku używano go do wyrobu sznurka, a w późniejszym czasie jako nici do szycia skór i do tkania materiałów.

W celach zdrowotnych nasiona lnu spożywano od V wieku p.n.e. Wykorzystywanie tej rośliny w tych celach zostało zapoczątkowane przez Hipokratesa, który wierzył w ich cenne właściwości przy leczeniu zapalenia błon śluzowych oraz w bólach podbrzusza. Z kolei Teofrastus polecał nasiona lnu do walki z kaszlem. We Francji w VIII w. prawo nakazywało poddanym włączenie nasion lnu do diety, w celu utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie. Święta uzdrowicielka Hildegarda z Bingen poświęciła tej roślinie aż 2 rozdziały w swoim dziele Physica:

„Kto ma bóle w płucu, niech siemię lniane w wodzie zagotuje, w owej wodzie lniane płótno zanurzy, i bez owego nasienia płótno do bolącego miejsca przyłoży. Ból, acz bardzo silny, złagodnieje nieco i na koniec ustąpi. (…) A kto gdzieś na ciele ogniem oparzon został, ten niech siemię lniane w wodzie przy wielkim gorącu zagotuje i lniane płótno w wodzie zanurzy, a ciepłe do oparzonego miejsca przyłoży: naonczas płótno wyciągnie zeń oparzenie.”

Dlaczego olej lniany jest ważny w codziennej diecie?

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Jego najważniejszą zaletą jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dokładny skład to: powyżej 50% kwasu linolenowego (omega-3), 15% kwasu linolowego (omega-6), 15% kwasu oleinowego (omega-9) oraz niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i witamina E.

Ogólnie zaleca się spożycie tłuszczów na poziomie 15–30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, z czego kwasy tłuszczowe nasycone powinny stanowić nie więcej niż 1/3, jedonasycone ponad 1/3 i wielonienasycone 1/3 całego spożycia kwasów tłuszczowych. Organizacje FAO/WHO zalecają, by średnie dzienne spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w przypadku dorosłego mężczyzny wynosiło przynajmniej(!) 7 g, a omega-3 — 1,4 g.

Jak pokazują liczne badania, współczesny człowiek nie dbający przesadnie o zdrowe odżywanie, który nie interesuje się tez dietetyką, przyjmuje tylko(!) 30% z dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3! Niestety, przetworzone pokarmy i zmodyfikowane produkty spożywcze dostarczają nam codziennie kilka tysięcy razy więcej kwasów omega-6 niż jest to wskazane.

Olej lniany zastosowanie KAKU fashion cook 3

Właściwości oleju lnianego

  • obniża cholesterol
  • działa antynowotworowo
  • regeneruje skórę
  • pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • leczy przewlekłe stany zapalne jelit

Jaki olej lniany kupować?

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje oleju lnianego:

  • wysokolinolenowy (określany często na opakowaniach jako budwigowy),
  • olej produkowany ze zmutowanych niskolinolenowych odmian lnu, który zawiera śladowe ilości kwasów omega-3.

Aby korzystać z cennych właściwości lnu wybieramy oczywiście tylko i wyłącznie olej lniany wysokolinolenowy. Musi być on tłoczony na zimno, nierafinowany, sprzedawany w ciemnym opakowaniu (najlepiej szklanym). Po otwarciu należy przechowywać go w temperaturze poniżej 10 st. Celsjusza, czyli najlepiej w lodówce lub zamrażalce, przez około 2-4 tygodnie. Oleju lnianego nie używa się do smażenia, ponieważ wtedy traci on wszystkie cenne właściwości.

Ważne, by przestrzegać tych zasad, ponieważ olej lniany ze względu na wysoką zawartość aktywnego chemicznie kwasu linolenowego niezwykle szybko ulega procesom rozkładu (jełczenia). Procesy te są przyspieszane przez wysoką temperaturę, dostęp tlenu oraz światło.

Dieta dr Budwig

W 1952 roku Johanna Budwig, niemiecka biochemik, stworzyła dietę budwigową, wspomagającą leczenie nowotworów, cukrzycy i chorób serca. Jej filarem jest olej lniany wysokolinolenowy i zawarty w nim kwas omega-3.

Dr Budwig swoją dietę określiła jako dietę olejowo – białkową (oil protein diet– ang.). Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany. Białkową, ponieważ wykorzystywany jest  również chudy twaróg. Połączenie tych dwóch składników znane jest pod postacią pasty dr Budwig (tutaj znajdziecie nasz przepis). Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety. Poprzez konsystencję emulsji i unikalny skład zawierający wyjątkowe dwa składniki: cysteinę pochodzącą z sera oraz kwas tłuszczowy omega-3 z oleju lnianego, jest wyjątkowo dobrze metabolizowana i przyswajana przez organizm.

W swojej książce The oil – protein diet, dr Budwig napisała:

Moje doświadczenie w leczeniu pacjentów doprowadziło mnie do następujących wniosków: dziś już nie wystarczy, aby po prostu doradzać ludziom, by unikali szkodliwych tłuszczów i konserwantów chemicznych w żywności. Teraz, zamiast tego radzę im, by trzymali się tak blisko natury, jak to tylko możliwe przy wyborze tłuszczów, owoców, warzyw i zbóż.

Dieta dr Budwig pomaga przywrócić homeostazę już na poziomie komórkowym, czego wynikiem powinna być poprawa stanu zdrowia.

Olej lniany zastosowanie KAKU fashion cook 2

Bibliografia:

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym