Mus czekoladowy

6
06 kwietnia 2014

Mus czekoladowy

Zapewne wielu z Was kojarzy Forresta Gumpa i scenę, w której powiedział, że życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiadomo na co się trafi. W zasadzie się z nim zgadzam i myślę, że ten cytat można również odnieść do gotowania. W kuchni z jednego składnika można stworzyć nieograniczoną ilość różnych potraw, odkrywać nowe smaki i zastosowania. Jednym z takich magicznych składników jest czekolada i właśnie dlatego każdy deser z jej użyciem jest dla mnie niespodzianką. Nigdy nie wiem czego się spodziewać, czy smak będzie mi odpowiadał i czy zakocham się w danym deserze na zawsze. W tym się zakochałam. Zapraszam na niezwykły, lekki mus czekoladowy inspirowany przepisem Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 120 g pianek marshmallows
  • 300 g śmietany 36%
  • 60 ml wrzącej wody
  • orzechy makadamia (do dekoracji)
Do rondla włożyć połamaną na kawałki czekoladę, masło, pianki oraz wlać wodę. Postawić na ogniu i mieszać do momentu, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić mikserem śmietanę na puszystą, sztywną pianę. Obie masy połączyć, dokładnie wymieszać, nałożyć do pucharków lub innych naczyń i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdobić orzechami makadamia lub innymi bakaliami.
Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym