Muffinki bananowe z kolorową posypką

03 czerwca 2015

Muffinki bananowe z kolorową posypką

Wypieki z bananami są zdecydowanie w czołówce moich ulubionych. Te dojrzałe owoce sprawiają, że ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i lekko słodkie. Według mnie właśnie takie powinny być muffinki. Dla ożywienia kolorystyki wymyśliłam posypkę z kamyków arachidowych. Tamtadaam! Oto wypieki piękne z zewnątrz, zaskakujące w środku i baaardzo bananowe. :)

Babeczki bananowe z drazetkami Kaku fashion cook 1p

SKŁADNIKI (około 25 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 5 dojrzałych bananów
  • 1 szklanka cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g draży mlecznych
  • 150 g kamyków arachidowych

W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Banany obrać i w drugiej misce rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do nich resztę mokrych składników – roztrzepane jajko, olej oraz mleko. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń i wymieszać. Do masy dodać draże.

Ja użyłam silikonowych foremek, ale w razie braku takich blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypać kamykami rozgniecionymi np. przy pomocy tłuczka (lub posiekanymi). Piec przez około 25 minut w temperaturze 190ºC.

Bon appétit :)

Babeczki bananowe z drazetkami Kaku fashion cook 4p Babeczki bananowe z drazetkami Kaku fashion cook 3p Babeczki bananowe z drazetkami Kaku fashion cook 2p

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym