Likier domowy Kajmak na whisky / A’la Baileys

8
18 stycznia 2014

Likier domowy Kajmak na whisky / A’la Baileys

Od zawsze uwielbiam wszelkiego rodzaju likiery, a Baileys’a lubię chyba najbardziej. Jest świetny jako dodatek do kawy, lodów i ciasta. Kremowy, lekko kawowy, z delikatną nutką alkoholu. Przed Bożym Narodzeniem postanowiłam zrobić go w domu, a że w lodówce zalegała mi puszka mleka zagęszczonego, to nie trzeba było mnie długo namawiać. Mój likier nazwałam Kajmak na whisky, żeby nie powtarzać sklepowej nazwy, ale w dużym stopniu przypomina klasycznego Baileys’a, jest bardzo dobry i… troszkę mocniejszy.
likier domowy

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka whisky
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (skondensowanego)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Mleko zagęszczone, śmietankę oraz kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody, podgrzać w garnku na małym ogniu. Mieszać aż do uzyskania płynnej masy (nie gotować!). Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie dodać whisky, spirytus i dokładnie wymieszać. Posmakować, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Zimny likier przelać do butelki i zostawić na tydzień do „przegryzienia” lub pić od razu (u nas wytrzymał 2 dni) :D.

Bon appétit :)

likier domowy
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Mmmm… już czuję ten pyszny smak ! :)
    Z przyjemnością obserwuję :)

    Może masz ochotę zobaczyć i ewentualnie zaobserwować mój blog :)?
    http://www.madameblossom.blogspot.com

  • napiłabym się, mniam!

  • U mnie by nie wytrzymał nawet jednego dnia ;p
    Muszę spróbować coś takiego zrobić, na pewno pyszne jest ;)

  • Zrobię na pewno! A smietanka nie powinna być 30%?

  • Anonymous

    Ja mam pytanie właśnie odnośnie śmietany, gdyż w składnikach jest napisane że należy użyć słodkiej śmietany 18%, szczerze mówiąc nie spotkałam się ze śmietaną 18% która by była słodka, są raczej kwaśne… Czy możesz napisać jakiej firmy śmietany użyłaś? Może uda mi się taką zakupić, mam w planach jutro wykorzystać Twój przepis :-)