Kuchnia+ Food Film Fest 2013

7
01 grudnia 2013

Kuchnia+ Food Film Fest 2013

W poprzedni weekend, tak jak wspominałam w tym wpisie, wybrałyśmy się na kolejną edycję Kuchnia+ food film fest. Zapraszam na relację!

Tegoroczna trójmiejska edycja odbyła się w Kinie Neptun w Gdańsku. Nastrojowe oświetlenie, stare budownictwo – to wszystko tworzy tam niezwykły klimat. Niestety na sali było bardzo zimno i większość ludzi siedziała w kurtkach, co i tak nie zawsze wystarczało. Ale ta mała wada nie spowodowała, żebyśmy zrezygnowały z zobaczenia festiwalowych filmów, bo program rekompensował wszystko.
Przed każdym blokiem filmowym trójmiejscy restauratorzy serwowali przekąski związane tematycznie z prezentowanymi filmami. Miałyśmy okazję spróbować m. in. burgerów z szynką marynowaną w Coca-Coli, potraw curry, słodkich deserów, herbaty z miodem (idealnej na rozgrzanie) i wina.
Przed festiwalem zrobiłyśmy rozeznanie, na które filmy najbardziej chciałybyśmy pójść.
Wybrałyśmy:
  • Co kryje Coca-Cola? – To temat, który mnie bardzo interesuje, ponieważ skład tego napoju nie jest nam do końca znany. Na opis filmu, trochę faktów i moje osobiste refleksje z pewnością poświęcę osobny post.
  • Parcie na żarcie – Film o tym, co wpływa na nasze żywieniowe wybory oraz jak działają na nas reklamy. Jak to jest, że pośród tysięcy produktów na sklepowych półkach, wybieramy akurat ten jeden jedyny? Czy tak wielki wybór i masowa produkcja nie wpływają źle na nasze zdrowie? Według mnie tak.
  • Czerwona obsesja – Dokument o słynnym winie z Bordeaux ubarwiony pięknymi krajobrazami. To ciekawa wycieczka po francuskich winnicach i kilka faktów na temat rynku wina. Ten trunek w Europie króluje już od dawna. Ostatnio okazało się, że wino zawładnęło również Chinami. Chińczycy wykupują zapasy z Bordeaux, a czasem nawet całe winnice, za horrendalne kwoty. Niektórzy otworzyli swoje własne na terenie Chin, bo czemu by nie? Podróbki Bordeaux są teraz produkowane masowo, a butelka po dobrym roczniku kosztuje około 500$. Dlaczego? Żeby można było nalać tam swojego wina i sprzedać za tysiące… Nie lubię tego.
  • Somm – Film opowiadający o niezwykłej pasji i ciężkiej pracy, jaką trzeba wykonać by zdać Master Sommelier Exam. Do tej pory udało się to około 200 osobom, przez 50 lat trwania egzaminów! Nie miałam pojęcia, że w każdym winie można wyczuć tyle aromatów i określić tak wiele parametrów. A Ty, wyczułeś kiedyś w winie dębową beczkę albo dolinę rzeki Rodan? :D
  • Mistrzowie herbaty – Dokument o mojej ukochanej herbacie. Ten film uświadomił mi jak wiele pracy trzeba włożyć w jej produkcję. Uwielbiam pić herbatę, odkrywać różne jej odmiany i smaki. Teraz patrząc na listki pływające w moim kubku ze smutkiem stwierdzam, że one podróżowały w swoim życiu więcej ode mnie :(
  • Smak curry – Jedyny film fabularny, który można było zobaczyć podczas trwania całego festiwalu. Nie będę zdradzać Wam szczegółów, powiem tylko, że film przenosi nas do Indii, gdzie królują aromaty, smaki i kolory. Do tego niespodziewanie krzyżują się losy dwojga ludzi :)
Festiwal po raz drugi dostarczył nam mnóstwo nowych informacji i tematów do refleksji.
Do zobaczenia za rok!

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • Planowałam, ale ostatecznie się nie wybrałam na ten przegląd, teraz widzę, że był to duży błąd, pozdrawiam :-)

  • Warto było przyjść :)

  • Fajnie musiało być :)

  • ciekawe :)

  • Zazdroszczę, też bym się wybrała:)

  • GENIALNIE!! pozdrawiam dziewczyny!